Futómű javítás XIII. kerület - 20/322-66-14

Szombaton is hívható: 20/322-66-14

futómű javítás - XIII. kerület autószerviz - futómű alkatrészek

A futómű javításhoz ismerjük meg, hogy mi is az a futómű és milyen futómű alkatrészekből áll!


A futómű - első kerék meghajtású autóknál - egybefoglalja

- a féltengelyt,

- gömbcsuklót

- a kenést biztosító zsírt tartalmazó gumialkatrészeket

- a stabilizátor rudazatot,

- a csonkállványt (a felfüggesztést),

- féktuskót.

Ezen felül a képen látható még

- felül a kormányrudazat,

- alul az alsó trapéz gömbcsukló.

futómű javítás - XIII. kerület autószerviz - futómű javításkor csere

A futómű legfontosabb alkatrésze a féltengely kerék felőli  végén - a gömbcsukló. Gumiharangban lévő zsírral van védve, ami egyben biztosítja a forgó, mozgó, csukló alkatrész kenését. Ami itt fenn a futómű javításakor látszik az axiális csukló, ami a kormányműből jön ki. Csavarral van összekötve a szélső kormány gömbcsuklóhoz. Az alábbi futómű javítás képen - kormányrudazat. Általában ez külön szerelhető a futómű javításakor és külön kapható. Így nem kell az egészet megvenni, ha a futómű javításakor cserélni kell. Mellette látszik a futómű felfüggesztés (futómű csonkállvány), amely a lengéscsillapító felé megy fentre.

futómű javítás, futómű beállítás - XIII. kerület autószerviz - a futómű "lelke"

A futómű javításakor a féltengely csuklót védő porvédő alkatrészre különös gondot kell fordítani. A futóműnél ez egy nagyobb méretű gumiharang, ami zsírral fel van töltve.

Ebben a zsírban van egy minden irányban forgó, mozgó csukló. Ez a futómű "lelke". Azért csukló, hogy amikor az autót kormányozzuk, a futómű féltengelye által hajtott kereke forgás közben is el tudjon fordulni. Az autó a kormány elfordítására reagálva kanyarodjon. Az épségben lévő, nem repedt, nem szakadt gumiharang tartja a kenést biztosító zsírt a gömbcsukló, azaz a futómű lelke körül.

futómű javítás - XIII. kerület autószerviz - zsírozás nélkül


Mind a két oldalon szalagbilincs rögzíti a gumiperemeknél, az erre kialakított fém részekhez a rugalmas gumiharangot.

Idővel azonban a gumi elöregszik és a sok forgástól, a magas fordulatszámtól, a futómű folyamatos igénybevé-telétől, kavics illetve más éles felverődésektől ez a gumi harang eleinte csak elreped. A repedés a zsírnyomástól és a futómű további működésétől tovább növekszik, míg teljesen ki nem szakad. Kifolyik belőle az összes, a gömbcsukló védelmét és kenését szolgáló zsír. Helyére víz, por, sár, egyéb szennyeződés kerül. 

futóműjavítás XIII. kerület

A zsírozás nélkül védtelenül maradt csapágyak drámai gyorsasággal kopni kezdenek, és akkor a futómű főalkatrésze a gömbcsukló elkezd kopogni. Ilyenkor már az alkatrész menthetetlen. Sürgősen ki kell cserélni, különben a futómű javítása nélkül az autó rövid időn belül teljesen kormányozhatatlanná válik. Rendkívül baleset-, sőt életveszélyes.

Futómű javítás a XIII. kerületi autószervizben

Ha időben észleljük a futóműnél a gumiharang repedését és még nem folyt ki belőle a zsír, akkor elegendő csak a porvédő gumit cserélni illetve a kifolyt zsírt pótolni. Futómű javításkor szerencsés esetben a gömbcsuklót nem kell kicserélni. Menetstabilitás illetve a futómű javításának költsége szempontjából igen jelentős a különbség.

futómű javítás XIII. kerület autószerviz - gyakran felteszik

Gyakran felteszik az autósok a kérdést, hogy:

- Honnan lehet tudni, hogy ilyen veszélynek van kitéve az autóm futóműve?

Csak megelőzéssel. Minél idősebb egy autó annál gyakrabban - eleinte évente, később félévente egyszer szerelőhöz kell vinni az autót és át kell nézetni. Különösen a futóművet és a fékeket.

futómű javítás - autószerviz XIII. kerület - futóművek és fékek állapota

Mint ahogyan igyekszünk egészségünk megóvása érdekében rendszeresen orvoshoz menni, ugyan úgy az autónk egész-ségének érdekében szakemberrel át kell vizsgáltatni a legkritikusabb alkatrészeket, a futóművet és a fékeket

Az autószerelők - csápra téve, felemelve a kocsit -, pontosan tudják, hogyan kell megnézni a futóművek és a fékek állapotát, a biztonság megőrzése illetve a komolyabb, a költségesebb problémák elkerülése érdekében.

futómű javítás - XIII. kerület autószerviz - a legolcsóbban

Ha bármilyen apró, már észlelt problémával visszük az autónkat a XIII. kerületi autószervizbe, ott a szakemberek mindig minden kritikus és lényeges alkatrészt átnéznek. Munkalapjuk úgy kezdődik, hogy állapotfelmérés. Fékek és futómű.

Ha semmilyen hibát nem észlel ilyenkor az autószerelő a futóműnél illetve a fékeknél, az a legjobb. Ilyen esetekben ússzuk meg a legolcsóbban a futómű javítást. Kifizetjük az állapotfelmérés díját és repülhetünk boldogan a rendben lévő gépjárművünkkel tovább.

Futómű javítás XIII. kerület autószerviz.

A futómű ellenőrzése a magasra emelt autó “lógó” kerekeinek megmozgatásával, a gumiharangok rendes megvilágításával, letörölgetésével szerelés nélkül ellenőrizhető. Azonban a fékek alkatrészeinek állapota a kerekek leszerelésével mérhető csak fel.

Futómű javítás utáni futómű beállítás a XIII. kerületi autószervizben

A futóművet a futómű javítás után minden esetben be kell állítani. A futómű beállításához speciális nagy teherbírású úgy nevezett futómű beállító pad szükséges. Valamint a futómű beállító padhoz tartozó speciális számítógépes műszerekre. 

Futómű javítás, futómű beállítás XIII. kerület autószerviz.

Ezekkel a felszerelésekkel garantáltan, precízen és pontosan beállítható a futóművünkön a kerékösszetartás vagy speciális felnik illetve gumik esetén a kerekek széttartása.

Futómű javítás és futómű beállítás nemvárt esemény után

Az is szükségessé teszi a futómű beállítást, esetlegesen a futómű javítást, ha autónkkal kátyúba hajtottunk bele. Vagy esetleg egy fekvőrendőrt nem észleltünk időben és viszonylag nagy sebességgel "kaptuk el" azt. Sajnos az útegyenetlenségek. Kátyúk, fekvőrendőrök hatalmas erővel képesek hatni gépjárművünk kerekeire.

futómű javítás, futómű beállítás - XIII. kerület autószerviz - kopásból fakadó változások

Azon keresztül a felfüggesztésekre, az autónk futóművére. Komoly deformitás jöhet létre a menetstabilitást biztosító futóműalkatrészekben. Amely jelentősen lecsökkentheti az autónk futóművének összehangolt működését. Emiatt ezek az alkatrészek ilyen nem várt események által okozott hatások, károk után, abnormálisan kezdenek el kopni.


Autónk már ilyenkor eleinte csak kicsit, később egyre nehezebben tartható biztonságosan az úton. Sajnos a nagy gyakorlattal rendelkező gépjárművezetők sem érzékelik az ilyen jellegű kopásokból fakadó változásokat, ugyanis nem hirtelen keletkeznek, hanem folyamatosan. Extrém közlekedési helyzetekben.


Extrém, váratlanul kialakult időjárási viszonyok esetén azonban olyan kellemetlen és kilátástalan helyzetbe kerülhetünk az autónk futóművének nem megfelelő működése miatt, ami beláthatatlan következményekkel járhat.

Ezért érdemes gépjárművünk futóművének állapotát autószerelő szervizekben szakemberekkel rendszeresen  ellenőríztetni.

futómű javítás, futómű beállítás - XIII. kerület autószerviz - milyen gyakorisággal

Hogy milyen gyakorisággal érdemes a futómű beállítást, esetleg futómű javítást elvégezni az autónkon?

Ha olyan terepen járunk gyakorta, amelyen viszonylag több lejtő, emelkedő és kanyarok váltakoznak, akkor legalább félévente, évente.

Ha az utunk gyakran vezet gidres-gödrös, esetleg föld- illetve porosabb utakon, vagy fekvőrendőrös lakóövezetekben, akkor akár negyedévente is szükséges a futómű beállítása, után állítása.

futómű javítás, futómű beállítás - XIII. kerület autószerviz - döccentünk

Ha úgy érezzük, hogy haladás közben a szokottnál nagyobbat döccentünk, akkor egy héten belül.

Ha vészfékezésre volt szükségünk, akkor azonnal. Ugyanis a vészfékezés nem csak a futóművet veszi rendellenesen nagy megterhelés alá, hanem egyéb alkatrészek is deformálódhatnak. Például a fékrendszer.

futómű javítás, futómű beállítás - XIII. kerület autószerviz - autónk kora

Illetve az olajnyomás alatt lévő csövek, munkahengerek, stb. Természetesen ez jelentősen függ autónk korától illetve állapotától. De sajnos tapasztalataink szerint sokkal inkább a korától. Illetve a futóműalkatrészek, lengéscsillapítók utolsó cseréjétől.